Domů arrow Náš obchod arrow Racio arrow Oleje arrow Ghí - Ajurvédský elixír života 340g
Váš košík
Obsah košíku
Váš košík je prázdný
Kategorie výrobků
Vhodné i pro diabetiky Bio Racio    Cukry a melasy    Čaje    Čokolády a sladkosti    Džemy    Doplňky stravy apod.    Hotové jídlo    Houby    Kávy a kávoviny    Křupky    Koření    Med    Müsli apod.    Nápoje    Ochucovadla    Oleje    Ostatní    Pečivo    Polotovary    Pomazánky    Přesnídávky    Pochutiny    Přílohy    Psyllium, vláknina apod.    Redukční dieta    Řasy    Semena a plody    Směsi, kaše, mouky    Sušenky a sladkosti    Vločky    Sirupy bylinné    Syrovátka    Směsi pro domácí pekárny    Vánoční pečivo RACIO    Vitamíny a minerály    Výhodné balíčky výrobků    Knihy    Žvýkačky    Super potraviny    Potraviny z Koreje    Produkty na Sushi    Arkokapsle    Proteinové přípravky    Natur aroma airspraye    RAW    Na naklíčení Bezlepek Bezlaktóza Fair Trade Vodní konvice a filtry Ekologická drogerie Eko baby Produkty určené pro děti Přírodní mýdla Vánoční pečivo Dárkové balení Kosmetika Zdravotnická technika Hotová jídla nejen na cesty Dárkové poukazy SCD dieta

Seznam veškerého zboží


Rozšířené vyhledávání




Zapomněli jste heslo?
Nemáte účet? Vytvořte jej
Top-Ten
01 CALTA - chléb pro zdraví - směs na pečení
02 Diabeta piškoty 120g
03 Oplatka arašídová 35g - Celi Hope
04 Chléb pro zdraví – směs na pečení chleba s pohankou 500g
05 Vanilkový cukr Light 50g NATURAL
06 Lízátko ovocné 8g bez cukru s vitamínem C
07 Bezlepkové piškoty 120g Kávoviny
08 Zázvorové pivo
09 Gusto Café Espresso zrnková RAPUNZEL 250 g bio
10 Jizerka - přirozeně bezlepková směs 1000g - Zelená - nová
Info: Váš prohlížeč nepřijímá cookies. Pokud chcete vkládat zboží do košíku a nakupovat, musíte mít cookies povoleny.

Racio arrow Oleje arrow Ghí - Ajurvédský elixír života 340g



Ghí - Ajurvédský elixír života 340g

Cena za jenotku (kus): 202.00 Kč (včetně DPH 15 %)


Ghí - Ajurvédský elixír života 340g. Ghí je sanskrtský termín pro přečištěné máslo. Ale i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V Ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinky. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly organismu. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy v těle, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla ven. Ačkoliv na západě není stále moc známé, ve východních kulturách je používáno po tisíce let. Ajurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu či dobré trávení, a to díky jeho léčivým omlazujícím vlastnostem. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu smažených jídel. Je zásadní složkou v indické kuchyni, mnohem více než v západní kuchyni máslo nebo margarín. Ghí je druh oleje, původně pocházející z oblasti indického subkontinentu, a je důležité v indické, egyptské i etiopské kuchyni. Je připravováno slabým vařením nesoleného másla ve velkém hrnci do bodu, kdy se z něj vyvaří všechna voda, což se stane v následujících dvaceti až třiceti minutách (máslo obsahuje přibližně 20 % vody) a na povrchu a na dně se objeví usazenina z mléčné bílkoviny. To, co tímto způsobem z másla zbyde, je čistá zlatavá tekutina a pevné částečky na dně hrnce. To zlaté a tekuté je ghí. Takto připravené se potom za horka přecedí přes plátno do jiné nádoby z nerezu nebo varného skla. Oproti máslu může být ghí skladováno nejméně šest měsíců bez chlazení. Ghí používají i kultury mimo Indii. Egypťané ho nazývají samna baladi, což znamená egyptské ghí, a je prakticky identické s indickým jak v procesu výroby, tak v konečném výsledku. V Etiopii to je niter kibbeh, kde se připravuje podobně, ale následkem přidaného koření během procesu výroby získá zřetelnou chuť. Marocké je v tomto ohledu ještě dál. Výsledkem kořeněného ghí, zrajícího v zemi po dobu měsíců nebo dokonce let, je produkt zvaný smen. V severovýchodní Brazílii je extrémně populární produkt, který je velice podobný, nazývaný manteiga-da-terra (máslo země). Výživa a prospěšnost tělesnému zdraví Jako vyčištěné máslo je ghí složené téměř jen z nasycených tuků. Studie jeho vlivu na hlodavce prokázala mechanismus, kterým ghí redukuje plazmu LDL cholesterol. Protože má víc stabilní nasycené vazby (postrádá dvojné vazby, jež jsou snadno poškoditelné působením tepla), pravděpodobnost tvoření nebezpečných volných radikálů při vaření je minimální. Jeho krátké řetězce mastných kyselin jsou tělem také velmi lehce zpracovatelné. Navíc se v těle stává ghí přirozeným lapačem volných radikálů, a tak ochraňuje buňky. Moderní věda říká, že ghí skrývá fenolické antioxidanty. Mnozí věří, že to zvyšuje léčivou kvalitu jídla. Ghí obsahuje kyselinu máselnou, mastnou kyselinu s protivirovými a protirakovinnými vlastnostmi a také vitamíny A, E, niacin a minerály - sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Ajurvédská medicína Ajurvédské texty popisují četné různorodé výhody užívání ghí pro tělo i mysl. Uveďme několik příkladů. Ghí je nedílná část ajurvédské bylinné praxe. Má schopnost vázat lipidy - rozpustné živiny a byliny k tomu, aby pronikly buněčnými membránami těla. Tak je zachována vysoká potence bylin, jejichž aktivní složky jsou takto při přenosu do buněk chráněny. Touto cestou získá tělo z léčby největší prospěch. Trávení: Ghí pomáhá vyvažovat nadbytek žaludečních kyselin a pomáhá udržovat a upravovat vnitřní prostředí žaludku. Mírné popáleniny: Stejně jako aloe, použitím ghí předejdeme puchýřům a zjizvením, pokud je včas aplikováno na kůži, přičemž hojivé vlastnosti ghí se zvyšují délkou skladování. Mysl: Ghí podporuje všechny tři aspekty činnosti mysli: učení se, paměť a vzpomínání. Plodnost: Zvyšuje kvalitu spermatu a vajíčka pro zdravější plod. Rovnováha: Správně užíváno je tzv. tridóšik, vyrovnává tzv. dóši v těle - Vátu (dóša ovlivňující pohyblivost těla i mysli) a Pittu (ta kontroluje teplo a metabolismus), a je přijatelný pro Kaphu, ve zdrženlivosti. Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky. Ghí má přibližně 14 gramů tuku na polévkovou lžíci. Ghí aktivuje zažívací procesy což pomáhá zlepšit přijímání potravy. Posiluje mozek a nervovou soustavu a zlepšuje paměť. Podporuje činnost tkání a flexibilitu těla. Ghí je nepostradatelnou výživou pro plíce, srdce a kůži. Je základem všech ajurvédských léků na kožní choroby. V případě suché nebo popálené kůže či rtů je čisté ghí nejúčinnějším lékem. Pro jiné druhy kožních chorob se do ghí přidávají různé byliny dle potřeby. Pro miminka je ghí nejlepší pleťovou výživou a tonikem. Při přípravě léčivých obkladů se ghí maže na listy, které se zahřívají, a poté se přikládají na postižená místa. Ghí je také součástí mnoha léků jako je Chyawanprash nebo Brahma rasayana, kde působí jako tonikum lidského těla. V případě onemocnění některých orgánů se míchají s ghí různé minerály ve formě prášku, aby je tělo mohlo dobře strávit. Na uvolnění bolestí ucha se ghí maže dovnitř a do jeho okolí. Maminky by měly pro své děti připravovat výživnou směs medu, ghí a kandovaného cukru. Při silné únavě se doporučuje masáž s ghí nebo jeho konzumace. Ghí se také používá k dosažení krásnější a zářivější pleti. Naneseme tenkou vrstvu na pokožku, necháme chvíli působit, a potom jemně vmasírujeme. V Ajurvédě je velice ceněné staré ghí. Ghí starší deseti let se nazývá purána ghí a je velmi účinné při léčbě plicních a srdečních chorob. Současně je to silné tonikum pro celý organizmus. Dále je také vynikající při chronických bolestech kloubů. Sto let staré ghí je velikou vzácností, přesto se dá ještě vyjímečně sehnat. Takové ghí je pak vskutku zázračným lékem pro nervové choroby, neurologické problémy, ostrou bolest hlavy, astma, revma, bolesti a tuhnutí kloubů, ostré pálení kůže na rukou i nohou a na nemoci očí. Kuchyně Ghí je základ indického vaření jako olivový olej v italské kuchyni. Je také užívaný nejlepšími francouzskými kuchaři. Má velmi vysoký bod zápalnosti a proto nekouří během vaření. To se dobře pojí se širokou škálou koření, a poskytuje vynikající vůni a ořechovou chuť. Žádný olej na vaření se nemůže rovnat ghí pro jeho příjemnou příchuť a schopnost trávení. Můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, dušení zeleniny, zjemnění pokrmů, nebo jako přísadu do různých sladkých moučníků. Potírají se jím čapáty i jiné indické placky. Sladkosti z ghí dlouho vydrží, jsou dobře stravitelné a přinášejí mnoho energie. Máslo je obvykle balené ve fólii, pro ochranu před světlem, vstřebání chutě, ztráty vlhkosti a barvy. Máslo může být uložené ve svém originálním balení v ledničce po 2 až 3 měsíce. Může se také nechat zmrazit, ale začíná pak ztrácet některé ze svých chutí po asi 6 měsících. Ghí je tradičně udržované mnoho měsíců bez chlazení. Vydrží téměř neomezeně dlouhou dobu bez jakýchkoliv konzervačních látek. Máslo nakonec zežlukne, je-li skladováno při pokojové teplotě, ghí nikoli. Je to vlhkost v másle, která podporuje rozklad. Pokud je tedy ghí prosté vlhkosti, nemá žádný takový problém. Pouze tak si udrží svou originální čerstvost a chuť. Mimo jiné je to tedy i praktický způsob jak uchovat máslo. Ghí a Védy Ghí bylo a dodnes je používáno při vykonávání védských obětí, existuje i védský chvalozpěv na ghí. Je též používáno při obřadech nrati a je hlavním palivem árati lampiček, které používají hinduisté. Je používáno při svatbách, pohřbech i při koupání božstev během uctívání. V Indii se provádí při příležitosti narození dítěte obřad, při němž se dítěti podává lžíce ghí s medem. V jiných obřadech je ghí nabízeno spolu s dalšími čtyřmi substancemi: cukrem, mlékem, jogurtem a medem, což se nazývá Pančamrit.


 


Hodnocení zákazníků:

Dosud není žádné hodnocení.
Musíte se přihlásit, abyste mohli hodnotit.





© 2017 Dia-Bio-Racio-Bezlepek

Reprodukce textu nebo fotografií je možné pouze s písemným souhlasem www.obchod.dia-potraviny.cz.